Trylagen® (INCI: Pseudoalteromonas Ferment Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Tripeptide-10 Citrulline, Tripeptide-1, Lecithin)

Jest surowcem najnowszej generacji. Pod nazwą Trylagen® kryje się specjalnie skomponowana mieszanina aktywnych peptydów i protein, których zadaniem jest kompleksowa walka z procesem starzenia się skóry. Jedną z głównych przyczyn pojawienia się zmarszczek i utraty jędrności skóry jest zmniejszona synteza kolageny i dodatkowo jego znaczna dezorganizacja spowodowana działaniem enzymów i niepoprawną syntezą tego esencjonalnego białka. Składniki Trylagenu® działają wielokierunkowo podczas całego cyklu syntezy kolagenu. Podnoszą one zarówno zawartość samego kolagenu w skórze jak i dbają o jego prawidłową organizację. Chronią one kolagen przed enzymami go niszczącymi – metaloproteinazami jak również mają nadzór nad prawidłową budową włókien kolagenowych. Wynika badań in-vitro wykazały, że Trylagen® podnosi syntezę kolagenu I (o 128% po 15 dniach) odpowiedzialnego za elastyczność i spójność skóry. Ponadto preparaty zawierające Trylagen zwiększają syntezę kolagenu III (o 300% po 7 dniach) współtworzącego z kolagenem I włókna. Dodatkowo Trylagen® wpływa również na zwiększenie syntezy kolagenu IV (o 81% po 15 dniach stosowania), który w skórze jest składnikiem blaszki podstawnej nabłonka i śródbłonka oraz tworzy błony podstawne stanowiące podporę dla laminy. Białko to odpowiada za ścisłe połączenie skórno-naskórkowe a co za tym idzie młodzieńczy wygląd skóry. Trylagen® oddziaływuje również na prawidłową organizację włókien kolagenowych. Z wiekiem włókna kolagenowe coraz gorzej się organizują i przylegają do siebie, stają się niejednorodne. Część z nich jest pogrubiona i twarda, inne są natomiast cienkie i wiotkie. Taki stan wpływa na utratę młodzieńczej elastyczności i jędrności skóry. Trylagen® kontroluje rozmiar i rozmieszczenie włókien kolagenowych, co prowadzi do ich lepszego przylegania oraz stabilności. Aby rozwiązać całość problemów związanych z degradacją kolagenu związki zawarte w Trylagenie® zapobiegają również jego glikacji, czyli reakcji aminokwasów białkowych z cukrami, co powoduje powstanie dodatkowych i nadliczbowych wiązań sieciujących. Reakcja ta jest nieodwracalna i destrukcyjna dla cząsteczek białka a dodatkowo nasila się z wiekiem. Wraz z nasileniem się tej reakcji starzejąca się skóra traci elastyczność i staje się twarda. Wraz z wiekiem w skórze nasila się również działanie metaloproteinaz, które niszczą kolagen, elastynę oraz pozostałe białka tkanki łącznej. Trylagen® dzięki swojej kompleksowej kompozycji hamuje działanie metaloproteinaz zwłaszcza tych odpowiedzialnych za niszczenie kolagenu typu I i IV.

Print Friendly