Skwalan (INCI: Squalane)

To nasycona forma skwalenu, który jest naturalnym składnikiem ochronnego płaszcza lipidowego skóry. Związek ten wchodzi także w skład spoiwa międzykomórkowego naskórka. Po 25 roku życia ilość naturalnego skwalenu w skórze systematycznie obniża się w związku z czym znacznie pogarsza się wygląd skóry. Skwalan jest całkowicie stabilną chemicznie formą skwalenu, która ma identyczne właściwości kosmetyczne jak naturalny prekursor. Dzięki swojej stabilności jednak stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych. Niewielki rozmiar cząsteczki skwalanu i wysokie powinowactwo do lipidowych struktur naskórka powodują, że dobrze penetruje on głębsze warstwy naskórka oraz dodatkowo stanowi doskonały nośnik dla innych składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach zwiększając także ich wnikanie. Ponadto wbudowując się w strukturę międzykomórkową naskórka uszczelnia go i przywraca zaburzone funkcje barierowe skóry ust dzięki czemu znacznie poprawia się ich nawilżenie. Dodatkowo odbudowując warstwę lipidową silnie regeneruje skórę ust przynosząc im też znaczną ulgę. Skwalan również doskonale odżywia usta i chroni je przed działaniem promieniowania UV oraz innymi czynnikami środowiska. Dzięki tak kompleksowemu działaniu związek przywraca delikatnej skórze ust miękkość, elastyczność oraz blask. Skwalan jest także antyoksydantem. Chroni struktury lipidowe skóry przed utlenianiem i działaniem wolnych rodników dzięki czemu działa także przeciwzmarszczkowo.

Print Friendly