Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów (INCI: Prunus amygdalus dulcis oil)

Otrzymywany jest przez wyciskanie nasion drzewa migdałowego na zimno. Olej ten ma szlachetną bursztynową barwę oraz przyjemny, aromatyczny zapach. Olej ten zawiera głównie kwas oleinowy oraz linolowy. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, D i E, proteiny oraz sole mineralne. Ten cenny olej nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry wrażliwej, suchej i bardzo suchej ze względu na swoje właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające. Dzięki doskonałym właściwościom ochronnym znacznie poprawia nawilżenie skóry, łagodzi podrażnienia, uelastycznia, a przy tym nie uczula oraz nie wywołuje alergii. Dodatkowo wyraźnie przeciwdziała starzeniu się skóry.

Print Friendly