Olej z pestek granatu

Olej z pestek granatu (INCI: Punica Granatum Seed Oil)

Jest niezwykle cennym olejem zawierającym w swoim składzie rzadki kwas tłuszczowy- kwas punikowy, który jest blisko spokrewniony z kwasami CLA i nazywany czasami „super CLA” ze względu na swój większy potencjał . Składnik ten ma silne działanie przeciwzapalne. Ponadto olej ten jest bogaty również w inne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dodatnio wpływające na stan skóry. Olej z granatu dodatkowo jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki opóźniają starzenie się skóry. Substancje zawarte w tym cennym oleju działają odżywczo, łagodząco oraz kojąco i rewitalizująco, co szczególnie widoczne jest w przypadku skóry przesuszonej i dojrzałej. Olej z pestek granatu stymuluje odnawianie komórek skóry, co owocuje przyspieszeniem regeneracji epidermy i jej wzmocnieniem. Olej ten zawiera również delikatne fitoestrogeny, które pobudzają i wygładzają skórę czyniąc ją świetlistą i sprężystą.

Print Friendly