Olej z Ogórecznika

Olej z Ogórecznika (INCI: Borago Officinalis Seed Oil)

Jest niezwykle cennym surowcem wykorzystywanym tylko w najlepszych kosmetykach. Olej ten jest wskazany szczególnie dla skóry przesuszonej, popękanej i łuszczącej się. Zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w tym do 25% kwasu gamma-linolenowego (GLA) będący esencjonalnym składnikiem ludzkiego naskórka. Kwas ten jest niezbędny do utrzymania prawidłowych funkcji skóry. Olej z ogórecznika wyraźnie łagodzi wszelkie podrażnienia oraz wspomaga regenerację skóry przeciwdziałając jej przedwczesnemu starzeniu. Dzięki unikalnemu składowi reguluje wilgotność skóry, zmiękcza naskórek, zmniejsza napięcie tkanek i towarzyszący mu świąd.

Print Friendly