Olej jojoba

Olej jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil)

Olej ten zawiera liczne składniki tłuszczowe o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych. W jego skład wchodzą m.in.: skwalen, fitosterole roślinne oraz witaminy: A (wspomaga naturalne funkcje skóry), E (przyspiesza regeneracje i spowalnia proces starzenia się skóry) i F (działa immunostymulujaco). Olej jojoba wykazuje bardzo wysoką zgodność biologiczną ze skórą gdyż jego skład jest zbliżony do ludzkiego sebum dlatego też jest on doskonale przez nią wchłaniany. Składniki tego oleju wbudowują się w cement międzykomórkowy wzmacniając go co w efekcie zapobiega ucieczce wody ze skóry i wyraźnie podnosi poziom nawilżenia oraz działa na nią regenerująco i ochronnie. Jednak jojoba działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również przenika do jej głębszych warstw odżywiając ją dzięki czemu uelastycznia ją i zmiękcza. Olej jojoba jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i przeciwutleniaczem co umożliwia zachowanie młodości skórze pielęgnowanej tym olejem. Jojoba możne być stosowana do każdego rodzaju cery jednak jest najczęściej polecana do pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej w tym w szczególności do delikatnej skóry ust.

Print Friendly