Olej Arganowy

Olej Arganowy (INCI: Argania Spinosa Oil)

Nierafinowany olej pochodzący z nasion rosnącej w południowym Maroku Arganii żelaznej. Olej Arganowy w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również duże ilości witaminy E. Jego wyjątkowe właściwości są znane od wieków. W postaci czystej jest zalecany do pielęgnacji skóry problematycznej i alergicznej. Stosowany jako dodatek do kosmetyków wykazuje szereg korzystnych właściwości jak ochrona przed niską temperaturą, słońcem i wiatrem, neutralizacja wodnych rodników czy spłycanie zmarszczek. Olej arganowy jest szczególnie polecany w pielęgnacji skóry głowy i włosów. Odżywia i regeneruje zniszczone włosy oraz niweluje łupież.

Print Friendly