Masło Shea (Karite)

Masło Shea (Karite) (INCI: Butyrospermum Parkii (Shea Butter))

Pochodzący z samego serca Afryki składnik zawiera substancje tłuszczowe tj. nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz woski, prowitaminę A, witaminy E i F, naturalną allantoinę oraz filtry chroniące przed promieniowaniem UVB niekorzystnie wpływającym na stan skóry. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement międzykomórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność. Dodatkowo Karite doskonale pielęgnuje skórę. Tworzy na powierzchni skóry delikatny film chroniący przed działaniem słońca, mrozu i wiatru, które ją wysuszają i przyspieszają jej starzenie się. Przeciwdziałając tym niekorzystnym czynnikom wspomaga utrzymanie prawidłowego nawilżenia skóry oraz zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się zachowując ją gładką i miękką. Karite ma także właściwości kojące dzięki czemu przynosi ulgę podrażnionej skórze. Masło Shea wnika także do głębszych warstw naskórka intensywnie je odżywiając.

Print Friendly