Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy (INCI: Sodium Hyaluronate)

Jest niezwykłym biopolimerem mającym identyczną budowę chemiczną tak u bakterii jak i człowieka. Chemicznie zbudowany jest z jednostek disacharydowych utworzonych z amidu kwasu D-glukoronowego i D-N-acetyloglukozoaminy. Naturalnie występujący kwas hialuronowy posiada masę cząsteczkową od 102 do 104 kDa.  Cząsteczki kwasu hialuronowego są fizjologicznym składnikiem naszych tkanek. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej i jest odpowiedzialne za utrzymanie jej odpowiedniej wilgotności a co za tym idzie odpowiedzialny jest za jej sprężystość i brak zmarszczek. Niestety z upływem lat kwas hialuronowy jest stopniowo wchłaniany a jego ilość w skórze systematycznie spada. Zmniejszająca się zawartość tego składnika w tkance podskórnej ogranicza rezerwuar wody w skórze, czemu towarzyszą pojawiające się zmarszczki a ponadto skóra staje się szorstka i sucha. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest stosowany w produktach kosmetycznych, jako jeden z najbardziej wartościowych czynników nawilżających. Kwas hialuronowy wykorzystywany jest również, jako naturalny film, osłaniający warstwę rogową naskórka przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii.

Print Friendly