Glikol kaprylowy

Glikol kaprylowy (INCI: Caprylyl Glycol)

Jest substancją identyczną z naturalną, tzn. jest syntezowany przez człowieka, ale posiada strukturę chemiczną identyczną jak związek naturalny. Składnik ten dzięki swojej budowie jest jednocześnie czynnikiem nawilżającym (humektantem) i delikatnie natłuszczającym skórę. Obecność krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego ułatwia wchłanianie preparatu w głębsze warstwy naskórka a jednocześnie poprzez delikatne natłuszczenie zapobiega ucieczce wody.

Print Friendly